Digitaliserat Kalle Anka-arkiv

timo ronkainen timoro at hotmail.com
Tors Okt 2 22:36:18 CEST 2014


Hejsan!
Vi har redan digitala arkiven över alla Aku Ankka (Kalle A) serietidningar i Finland.Det kallas ju "Lataamo". Den har alla nummer av AA och mycket mer: särskild speciella stuff endast publicerat i Lataamo etc. Det kostar cirka 9 euro per månad. Jag har funnit det mycket praktiskt. Det är (nästan) fullt sökbar. Du kan söka berättelser efter författare, illustratör, titel, eller efter med någon text som finns i pratbubbla.Du kan läsa "Lataamo" appar (apps) användning av din Android-enhet eller på iPad, iPhone, datorskärm ...(Lataamo: det betyder eller en dårhus eller en plats för nedladdning elektriska digitale innehåller - en liten ordlek :) )
Timo
^^''*''^^ 
Cartoonist - writer - donaldist --
- Timo Ronkainen ---------------- 
- Pertunpellontie 1 K 40 -----------
- 00740 Helsinki ------------------
- Finland --------------------------
 
- 044 20 46 455------------------
 
- timoro at hotmail.com timoro2 at yahoo.com  ¨¨ 
 
 
Ankkalinnan Pamaus: http://www.perunamaa.net/ankistit/ ¨¨ 
 
Kvaak-sarjakuvaportaali: http://www.kvaak.fi 
 
"Rumble on, buxom bumble bee! 
Go sit on a cowslip - far from me!"Date: Thu, 2 Oct 2014 16:41:04 +0200
Subject: Re: Digitaliserat Kalle Anka-arkiv
From: tony at fischier.com
To: tomas at eklund.com
CC: ankism at nafsk.se

Jag har alla Ankor i papper men WDC&S digitalt, för dyrt för att köpa allt men då kan man i alla fall få läsa dem, om än på skärm.

2014-10-02 16:31 GMT+02:00 Tomas Eklund <tomas at eklund.com>:
’Allo alla ankister! I dessa dagar när Netflix, Spotify och andra betala-per-visning och prenumerationsbaserade modeller för konsumtion av underhållning gör sina triumferande segertåg världen över kan jag inte undgå att spekulera i när detta fenomen ska hinna ikapp den ålderdomliga serievärlden. En värld som ärligt talat verkar bestå av S.T.O.F.I.L.E.R.* som samlar dammiga gamla pappersbuntar i backar undangömda på vindsförråd och i källarskrymslen.  Jag har i det fördolda, men med intresse, följt diskussionerna här på Ankism-listan under ett antal år och måste erkänna att frustrationen ofta blir stor när livliga diskussioner om ”gamla pärlor” blossar upp. När min nyfikenhet tar överhanden samtidigt som jag inser att jag aldrig på riktigt kommer kunna bli delaktig eller ens ta del av resonemanget då jag saknar tillgång till de litterära verk som debatteras. Att köpa på sig alla samlingar är förstås förbehållet endast de rikaste eller de mest fanatiska och inbitna Ankister. Vad tror ni, kära medmänniskor? Kommer vi någon gång snart att kunna avnjuta ett digitaliserat, någorlunda komplett, arkiv av exempelvis Kalle Anka-serier? Och är det eftertraktansvärt? Skulle det potentiellt kunna finnas någon avigsida? Fördelarna är lätta att se. Försök föreställa er all den ackumulerade tid som de mest entusiastiska av Ankister har lagt ned på att bläddra igenom otaliga samlarpärmar efter ”den där serien som det refererades till under en brinnande diskussion”. Det är inte svårt att tänka sig att mansåldrar har gått till spillo! Tänk att bara kunna knattra in några sökord på datorn och få omedelbart resultat. Och hur många gånger har jag inte sett, här på Ankism-listan, hur arma stackare uppgivet konstaterat att de inte alls kunde hitta ”den där serien” i sin samling, hur mycket de än letade? Språk- och kulturforskare skulle kunna använda arkivet och kanske göra intressanta upptäckter. Barn och unga av idag och imorgon skulle lättare kunna ta del av en kulturskatt som idag är förbehållen tidigare nämnda gamla stofiler. Inte bara barn förresten! Synskadade och dyslektiker skulle kunna få dialogen uppläst. Jag skulle kunna fortsätta rabbla fördelar en bra stund … Varför ska det vara förbehållet en exklusiv skara att kunna avnjuta gamla fina serier av Carl Barks och andra mästare? Personligen tror jag att ett digitalt arkiv kommer, frågan bara är om det tar fem, femtio eller femhundra år – och hur många dåliga iterationer av konceptet vi måste genomlida innan resultatet blir så bra som det skulle kunna bli. Är det någon mer än jag som funderat i dessa banor och vilka tankar, farhågor och briljanta idéer har ni i så fall? Med förväntansfulla hälsningarTomas Eklund *) Substrat-Tryckta Ordets Förespråkare, Intelligenta & Lärda Ehuru Reaktionära
_______________________________________________

http://nafsk.se/mailman/listinfo/ankism


-- 
Hälsningar/best wishes,Tony


_______________________________________________
http://nafsk.se/mailman/listinfo/ankism 		 	   		  
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://nafsk.se/pipermail/ankism/attachments/20141002/cac04ce7/attachment.html>


More information about the Ankism mailing list