Digitaliserat Kalle Anka-arkiv

Hanna Strömberg hanna.i.stromberg at gmail.com
Tors Okt 2 23:19:31 CEST 2014


Finland gör bra saker. Först Gröngölingsgeneratorn och nu detta!
Vi har ju också lite appar men det är väl ganska få serier i dem än så länge.

2 okt 2014 kl. 23:12 skrev Stefan Diös <pyas at swipnet.se>:

> 
> Jag har inget att bidra med i själva sakfrågan, men när jag ändå sitter och skriver måste jag passa på att berömma Tomas för hans eleganta, elokventa vältalighet i formuleringarna! :-) Mycket ankistiskt.
> 
> 
> S Diös
> 
> 
> 
> 
>> ’Allo alla ankister!
>> 
>> I dessa dagar när Netflix, Spotify och andra betala-per-visning och prenumerationsbaserade modeller för konsumtion av underhållning gör sina triumferande segertåg världen över kan jag inte undgå att spekulera i när detta fenomen ska hinna ikapp den ålderdomliga serievärlden. En värld som ärligt talat verkar bestå av S.T.O.F.I.L.E.R.* som samlar dammiga gamla pappersbuntar i backar undangömda på vindsförråd och i källarskrymslen.
>> 
>> Jag har i det fördolda, men med intresse, följt diskussionerna här på Ankism-listan under ett antal år och måste erkänna att frustrationen ofta blir stor när livliga diskussioner om ”gamla pärlor” blossar upp. När min nyfikenhet tar överhanden samtidigt som jag inser att jag aldrig på riktigt kommer kunna bli delaktig eller ens ta del av resonemanget då jag saknar tillgång till de litterära verk som debatteras. Att köpa på sig alla samlingar är förstås förbehållet endast de rikaste eller de mest fanatiska och inbitna Ankister.
>> 
>> Vad tror ni, kära medmänniskor? Kommer vi någon gång snart att kunna avnjuta ett digitaliserat, någorlunda komplett, arkiv av exempelvis Kalle Anka-serier? Och är det eftertraktansvärt? Skulle det potentiellt kunna finnas någon avigsida?
>> 
>> Fördelarna är lätta att se. Försök föreställa er all den ackumulerade tid som de mest entusiastiska av Ankister har lagt ned på att bläddra igenom otaliga samlarpärmar efter ”den där serien som det refererades till under en brinnande diskussion”. Det är inte svårt att tänka sig att mansåldrar har gått till spillo! Tänk att bara kunna knattra in några sökord på datorn och få omedelbart resultat. Och hur många gånger har jag inte sett, här på Ankism-listan, hur arma stackare uppgivet konstaterat att de inte alls kunde hitta ”den där serien” i sin samling, hur mycket de än letade? Språk- och kulturforskare skulle kunna använda arkivet och kanske göra intressanta upptäckter. Barn och unga av idag och imorgon skulle lättare kunna ta del av en kulturskatt som idag är förbehållen tidigare nämnda gamla stofiler. Inte bara barn förresten! Synskadade och dyslektiker skulle kunna få dialogen uppläst. Jag skulle kunna fortsätta rabbla fördelar en bra stund …
>> 
>> Varför ska det vara förbehållet en exklusiv skara att kunna avnjuta gamla fina serier av Carl Barks och andra mästare?
>> 
>> Personligen tror jag att ett digitalt arkiv kommer, frågan bara är om det tar fem, femtio eller femhundra år – och hur många dåliga iterationer av konceptet vi måste genomlida innan resultatet blir så bra som det skulle kunna bli.
>> 
>> Är det någon mer än jag som funderat i dessa banor och vilka tankar, farhågor och briljanta idéer har ni i så fall?
>> 
>> Med förväntansfulla hälsningar
>> Tomas Eklund
>> 
>> *) Substrat-Tryckta Ordets Förespråkare, Intelligenta & Lärda Ehuru Reaktionära
>> _______________________________________________
>> http://nafsk.se/mailman/listinfo/ankism
> 
> 
> _______________________________________________
> http://nafsk.se/mailman/listinfo/ankism
More information about the Ankism mailing list