Ankor och gips - och Strobl

Anders Engwall anders.engwall at comhem.se
Fre Okt 3 01:52:15 CEST 2014


Inte för att jag har något att tillägga till frågan om gröngölingsdegraderingar, men när jag läser om knattar och gips far mina tankar omedelbart till – ah, där har vi den – ”En lyckad förväxling” från KA 30/1969.

 

http://coa.inducks.org/story.php?c=W+WDC+336-01

 

Kalle & Knattarna får rycka in när Joakims tjänstefolk allesammans säger upp sig en morgon. Kalle råkar dock använda knattarnas gips i stället för diskmedel (diskmedel i pulverform?) vilket resulterar i tvärstopp i avloppet. På slutet visar det sig dock att kombinationen av gips, marmelad, senap, stekflott, kallt kaffe och mannagrynspudding enligt den världsberömde kemisten Erasmus (bra förnamn, har jag insett långt senare) Bubbel resulterat i ”[...] den starkaste materia jag nå’nsin sett! Så’na här grejor är värda sina modiga miljoner!”.

 

Jag är oerhört förtjust i Strobls tiosidare från WDC sent sextiotal.

 

 

From: Ankism [mailto:ankism-bounces at nafsk.se] On Behalf Of Erik Bergwall
Sent: den 3 oktober 2014 00:59
To: Ankism-listan
Subject: Re: Gröngölingstitlar

 

Läste igenom hela serien nu, och lade märke till några roliga detaljer. Knattarna ska alltså grädda pannkakor, men laggen ser snarare ut som ett våffeljärn...? Och då undrar man ju vad som står i originalet :)

 

I slutet av serien har Farbror Joakims automatiska kolborrmaskin löpt amok och hotar förstöra Grönskönan. Naturligtvis får Knattarnas problem då en lösning eftersom de kan använda klistersmeten till att kasta på borren så den hejdas och går sönder. Det roliga är att de behöver laga till mer smet, och vi får då veta att receptet bland annat består av "gipskoncentrat och gelatin på bockhornsklövar". Jag vet inte hur det är med er, men jag skulle reagera ganska kraftigt om jag såg de ingredienserna i mitt pannkaksrecept när jag står i köket beredd att göra smet! ;-)

 

Erik

 

Den 3 oktober 2014 00:31 skrev Erik Bergwall <erik.bergwall at gmail.com>:

Jag insåg att Jippes-serien ju finns i CBSV, och DET har jag nära till hands. Sagt och gjort: jag kollade "Traitor in the ranks", men det är inte den vi är ute efter. (Knattarna hinner knappt bli uteslutna ur kåren förrän de blir räddade igen.)

 

MEN, däremot hittade jag en annan Barks/Jippes: "The day the mountain shook" som kommer strax efter i samma CBSV-volym (nr 29). Jag minns den mycket väl från när jag läste den på nittiotalet i KA&C:O, jag tyckte mycket om den då. Inför gröngölingarnas årliga klättring uppför berget Grönskönan ska knattarna laga pannkaksfrukost till hela gruppen. I ett obevakat ögonblick råkar dock Pluto vända blad i kokboken så knattarna oavsiktligt lagar till en klistersmet istället. Denna fastnar på allt och alla, inklusive den store B.R.Ö.L.A.N.D.E. M.A.L.M.B.R.Ö.S.T.* Under tiden denne stormogul och övriga gröngölingar försöker ta sig loss ur smeten eskalerar degraderingarna av knattarna:

 

-Odugling! Jag degraderar dig till simpel ÖVERSTE, general Fnatte!

 

-Grrr! Jag degraderar er till simpla MAJORER, ankor!

 

-Jag degraderar er till simpla KAPTENER!

 

Och till slut: 

 

-Ni fyra tilltrasslare är degraderade till VANLIGA DRÖNARE! Och i den egenskapen får ni inte följa med resten av patrullen på den ärorika marschen upp till Grönskönan!

 

Varpå knattarna utbrister "Vilken vanära!" och dånar (Pluto dånar faktiskt också!).

 

Kan det vara denna serie du är inne på, Andreas? Den är väl iaf en stark kandidat, även om de aldrig blev degraderade till generaler? :)

 

Erik

 

* Benhård, Respektingivande Överbeskyddare med Lidelsefull Aktning för Naturvårdande och Dådkraftiga Expeditioner; Motståndare till Allehanda Lättsinniga Medlöpare samt Bestraffare av Rötägg, Ögontjänare och Stendumma Tjockskallar

torsdag 2 oktober 2014 skrev Hanna Strömberg <hanna.i.stromberg at gmail.com>:

Alltså, jag orkar inte resa mig…

 

2 okt 2014 kl. 23:44 skrev Erik Bergwall <erik.bergwall at gmail.com>:

torsdag 2 oktober 2014 skrev Hanna Strömberg <hanna.i.stromberg at gmail.com>:

Jag har också ett mycket tydligt minne av att Gröngölingarna i en serie blir degraderade till vanliga generaler. Är det inte en som slutar med att de har hur många medaljer som helst? Eller blandar jag ihop det?

 

Jag vill också minnas det. Har dock inget förslag till vilken serie det kan vara, om det inte är den jag eftersökte förut. I så fall borde det vara B.R.U.S.H.U.V.U.D. som degraderar knattarna. Har för mig att de i den serien först degraderas efter Kalles sabotage men sedan återupprättas av B.I.F.F.S.T.A.B.B. och får typ tio nya hinkar med medaljer. Tyvärr har jag inte serien nära tillhands och kan kolla. Någon annan kanske?

 

Erik


_______________________________________________
http://nafsk.se/mailman/listinfo/ankism

 

 

-------------- next part --------------
En HTML-bilaga skiljdes ut...
URL: <http://nafsk.se/pipermail/ankism/attachments/20141003/966b8e46/attachment.html>


More information about the Ankism mailing list